Redactie Ensie

Startup begrippen osmchreven

Gepubliceerd op 08-12-2015

2015-12-08

Hockey Stick Growth

betekenis & definitie

Hockey Stick Growth is een grafiek die een plotselinge explosieve groei of daling laat zien. Kenmerkend is dat de grafiek gestaag groeit, om vervolgens exponentieel toe te nemen en de lucht in te schieten. Visueel heeft dit veel weg van een hockeystick.

De Hockey Stick Growth wordt gebruikt in allerlei verschillende bedrijfsterreinen. Het meest bekende voorbeeld is de ‘Hockeystickgrafiek’ van klimaatonderzoekers Mann, Bradley en Hughes uit 1998. Zij brachten in een publicatie de opwarming van het noordelijke halfrond gedurende het afgelopen millennium in kaart. Daarin is duidelijk te zien dat vanaf 1900 zich een Hockey Stick Growth voordoet, en de opwarming van de aarde na die periode exponentieel toeneemt. In de klimaatgrafiek gaat het visueel om een hockeystick die horizontaal ligt, met het uiteinde aan de rechterzijde.

In andere gevallen gebruikt men voor de term Hockey Stick Growth meestal het beeld van een rechtopstaande hockeystick (zoals deze in de sport gebruikt wordt), waarvan het ‘zwaard’ naar links wijst.
In de financiële sector is Hockey Stick Growth een populaire manier om investeerders aan boord te krijgen. Een startup verwijst bijvoorbeeld via de snel groeiende curve van de hockeystick naar de winst die zij op korte termijn verwachten te maken.

Hockey Stick Growth kan anderzijds ook gebruikt worden om een explosieve daling aan te merken. Een bedrijf kan dan bepalen waar en wanneer een fundamentele fout is gemaakt, en hoe deze het best geanalyseerd kan worden.

De Hockey Stick Growth heeft veel visuele overtuigingskracht. Het kan klimaatverandering op alarmerende wijze wereldkundig maken, maar bijvoorbeeld ook toenemende armoede, ziektes of inflatie. Het kan een (gewenst) toekomstbeeld schetsen, of juist de helpende hand bieden bij het analyseren van een probleem.