Redactie Ensie

Startup begrippen osmchreven

Gepubliceerd op 09-12-2015

2015-12-09

Crowdfunding

betekenis & definitie

Crowdfunding is een financieringswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van publieke financiering, dus zonder bank die een krediet verschaft voor het betreffende project. Het wordt gezien als een alternatieve financieringswijze, aangezien de meeste bedrijven of ondernemingen naar een bank gaan om projecten te financieren.

Het geld voor het project wordt als het ware ‘gedoneerd’ aan de projectontwikkelaar door investeerders en ondernemers.

Crowdfunding is een vrij nieuw concept op de economische markt. Het wordt gebruikt om een project of onderneming te financieren. Waar crowdfunding voor gebruikt wordt verschilt erg. Mensen kunnen gebruik maken van crowdfunding als ze een projectje op hebben gezet zoals het maken van een muziekalbum, maar ook grotere projecten van bedrijven en ondernemers worden tegenwoordig betaald door middel van crowdfunding.

Crowdfunding wordt over het algemeen via een platform op het internet gedaan. Men meldt zich aan, vertelt over het project en wat het benodigde bedrag is om het project op poten te zetten. Vervolgens is het aan de bezoeker van de website om geld te investeren. Wanneer het beoogde bedrag niet gehaald wordt door het crowdfunden, krijgen de investeerders het geld dat zij in het project hebben geïnvesteerd weer terug. Het woord crowdfunding is afgeleid van de term crowdsourcing. Met crowdsourcing wordt verwezen naar de betrokkenheid van consumenten bij het ontwikkelen van nieuwe producten. De consument heeft bij crowdsourcing de mogelijkheid om mee te beslissen over hoe een product er uiteindelijk uit komt te zien, bij crowdfunding werkt het hetzelfde: de investeerders bepalen of het project wel of niet tot stand komt.