Redactie Ensie

Startup begrippen osmchreven

Gepubliceerd op 09-12-2015

2015-12-09

Business plan

betekenis & definitie

Het business plan (in het Nederlands ondernemersplan) is het plan voor een nieuwe onderneming of voor de overname van een bestaande onderneming. Met het ondernemersplan wordt dus verwezen naar de opzet van een bedrijf , waar alle aspecten van het ondernemen uitgelicht worden.

In dit ondernemersplan wordt de doelstelling en het streven van de ondernemer begonnen. Deze doelen worden gesteld op lange termijn. Steeds vaker maken reeds bestaande ondernemers ook een ondernemersplan, zo is het makkelijker om ergens naar toe te werken. In het ondernemersplan zijn vijf componenten verwerkt:

- De persoonlijke gegevens van een ondernemer, zoals naam, woonplaats, BSN etc.

- Informatie over de interne organisatie, zoals de rechtsvorm van het bedrijf, de vestigingsplaats, vergunningen en prijsstelling vergeleken met de concurrenten in de betreffende branche.

- Informatie over de externe organisatie, hier wordt de vorm van promotie en marketing besproken, ook komt de houding tegenover de concurrentie aan bod.

- Financiële zaken, zoals de financiering van de onderneming, de verwachte omzet, wanneer de onderneming break even (ook wel quite) speelt en de exploitatiebegroting worden hier besproken.

- Overige informatie, zoals hoe makkelijk de onderneming te bereiken is, informatie over verzekeringen en een haalbaarheidsonderzoek.

Veel websites bieden hulp met het maken van een businessplan. Kijk bijvoorbeeld op de website van de Kamer van Koophandel of van ondernemersverenigingen bij jou in de buurt, hier staan behulpzame voorbeelden van ondernemersplannen op en checklists voor het maken van een goed businessplan. Ook banken zoals de Rabobank bieden een zogenoemde ‘startproof’ module aan, zo helpen zij ondernemers op weg met het starten van een bedrijf.