Sportkleding

Begrippen omtrent sportkleding omschreven

Gepubliceerd op 05-10-2016

2016-10-05

MPC

betekenis & definitie

MPC is een waterdichte en ademende coating voor buitenkleding, ontwikkeld door Tenson. MPC staat voor moisture permeable coating. Deze coating bevat minuscule gaatjes die kleiner zijn dan een waterdruppel, maar groter dan een zweetdruppel. Hierdoor kan de coating wel lichaamsvocht afvoeren, maar laat het geen water van buitenaf door.

Textiel met een MPC coating heeft doorgaans een polyester basis. De coating van MPC wordt in vloeibare vorm (een pasta) op het textiel aangebracht. Tijdens het droogproces verdampt het oplosmiddel, waardoor er gaatjes ontstaan in de coating. Deze gaatjes hebben een vergelijkbare functie als poriën in het menselijk lichaam. De gaatjes zijn 500-700 keer groter dan een waterdamp molecuul, maar 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel. Dat betekent dat vocht van buitenaf tegengehouden wordt, terwijl vocht van binnenuit wel door de coating heen kan.

Naast dat MPC langdurig waterdicht is, is het materiaal ook winddicht. Hierdoor is MPC geschikt voor buitenactiviteiten, zoals skiën, wandelen of extreme sporten. Tevens is het mogelijk om kleding met een MPC coating te verkrijgen waarbij het textiel stretchbaar is. Deze kleding zorgt voor meer bewegingsvrijheid bij activiteiten waar men veel en intensief moet bewegen.

Tenson heeft twee varianten van MPC ontwikkeld. De reguliere variant kan minimaal 5.000 millimeter water aan, terwijl MPC extreme minimaal 10.000 millimeter water kan verwerken. De methode om de mate van waterdichtheid van een materiaal te meten is ontwikkeld door Prof. Dr. Schmerber. Hij ontwikkelde een methode waarbij een buis (kolom) bovenop een horizontaal gespannen materiaal geplaatst wordt. Door de buis te vullen met water kan gemeten worden bij welke hoeveelheid water het materiaal water doorlaat. Hoe hoger het aantal millimeter is dat een materiaal aankan, hoe beter de waterdichtheid is.