Sportkleding

Begrippen omtrent sportkleding omschreven

Gepubliceerd op 05-10-2016

2016-10-05

Airpush

betekenis & definitie

Airpush is een materiaal dat door Tenson ontwikkeld is voor hun kleding. Airpush is sterk ademend en tevens waterdicht. Door de hoge dichtheid van het materiaal komt er lastig water naar binnen, terwijl het lichaamsvocht wel gemakkelijk afgevoerd kan worden. Airpush is volledig recyclebaar.

Tenson heeft bij de ontwikkeling van Airpush rekening gehouden met drie aspecten. Ten eerste was het belangrijk dat het materiaal waterdicht is. Door in het materiaal fijne poriën aan te brengen, komt vocht van buitenaf niet snel door het materiaal heen. Ten tweede moest het materiaal ademend zijn. Hier dragen de poriën ook aan bij. De poriën zijn namelijk klein genoeg om water van buitenaf tegen te houden, maar zijn tegelijkertijd dusdanig groot dat lichaamsvocht gemakkelijk afgevoerd kan worden. Ten derde was het doel om een licht materiaal te ontwikkelen. Door gebruik te maken van een dicht geweven structuur is Airpush erg licht en tegelijkertijd water- en winddicht. Tevens zorgt het lichte materiaal ervoor dat een kledingstuk gemaakt van Airpush snel droogt.

Hoewel Airpush net zoals MPC waterdicht en ademend is, verschillen beide materialen op een aantal punten van elkaar. In tegenstelling tot MPC is Airpush namelijk geen coating, maar een textielsoort, gebaseerd op polyester. Daarnaast is Airpush een stuk lichter dan kleding met een MPC coating, waardoor het gemakkelijker te dragen is. Het lichtere Airpush levert wel een minder sterke waterdichtheid op dan MPC (1.000 mm vs. 5.000 mm).

De mate van waterdichtheid wordt bepaalt aan de hand van de Schmerber-schaal. Deze schaal is ontwikkelt door Prof. Dr. Schmerber en houdt in dat een buis met een doorsnee van 2,5 cm boven een horizontaal gespannen materiaal geplaatst wordt. Door de buis vol te laten lopen met water kan bepaalt worden hoe waterdicht een materiaal is.