Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

Zilvervloot

betekenis & definitie

De zilvervloot is een spaarregeling voor kinderen onder de 18 jaar. Ieder jaar ontvangt men een variabele rente over het gespaarde bedrag. Daarnaast wordt er premie ontvangen wanneer het saldo tot de 18e verjaardag niet opgenomen wordt. Deze premie bedraagt 1% per gespaard jaar met een maximum van 10%.

Bij een zilvervlootrekening kan er jaarlijks maximaal 600 euro gespaard worden. Over deze 600 euro ontvangt het kind ieder jaar een variabele rente. Daarnaast wordt er aan het einde van de looptijd (wanneer het kind 18 is geworden) een premie uitgekeerd voor ieder jaar dat er geen geld opgenomen is van de rekening.

Stel dat bij de geboorte van een kind een zilvervlootrekening geopend wordt. Ieder jaar wordt hier 600 euro op gestort, zodat wanneer het kind 18 jaar is er 10.800 euro op de zilvervlootrekening staat. De uitgekeerde rente staat ook op deze rekening. Omdat er niets is opgenomen van de rekening ontvangt het kind 10% van de 10.800 euro. Technisch gezien heeft het kind recht op 18% (1% per gespaard jaar), maar het maximum is vastgesteld op 10%. Over de opgebouwde rente wordt geen premie uitgekeerd.

Een zilvervlootrekening kan geopend worden voor alle kinderen onder de 16 jaar. De rekening staat op naam van het kind, maar de ouders hebben volgens de BEM-clausule (beschikking eigen middelen) de verantwoordelijkheid over het geld. Nadat het kind 18 jaar is geworden wordt het geld overgemaakt naar zijn of haar eigen rekening.

Een alternatief voor de zilvervloot is een jeugdspaarrekening. Deze spaarrekening verschilt licht van een gewone spaarrekening vanwege de gunstige voorwaarden voor kinderen, zoals een welkomstgeschenk en een bonusrente. Bij een jeugdspaarrekening mag er vrij geld gestort en opgenomen worden, in tegenstelling tot een zilvervlootrekening. Er wordt echter geen premie ontvangen als er geen geld opgenomen wordt.