Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

2016-08-17

Spaarplan

betekenis & definitie

Met een spaarplan kan er doelgericht voor een bepaalde uitgave gespaard worden. Door vooraf te bepalen welk bedrag er nodig is en hoeveel er periodiek gespaard kan worden weet de spaarder wanneer het doelvermogen bereikt is. Tevens geeft een spaarplan inzicht welke spaarvorm het beste past bij het doel.

Het opstellen van een spaarplan begint bij het in kaart brengen van de financiële situatie. Zo wordt duidelijk welke inkomsten en uitgaven er zijn. Het bedrag dat overblijft kan (deels) gebruikt worden om te sparen. Ook laat een dergelijk overzicht zien op welke zaken er bespaard kan worden, zodat er meer geld overblijft om te sparen.

De volgende stap is het bepalen van het doelbedrag en de termijn waarin dit bedrag bij elkaar gespaard wordt. Dit kan op twee manieren. Door te kijken welk bedrag er periodiek gespaard kan worden wordt duidelijk wanneer het doelbedrag bereikt wordt. De andere manier is te kijken wanneer het doelbedrag bereikt moet worden. Door dit bedrag te delen door het aantal maanden (of periodes) is duidelijk hoeveel er periodiek gespaard moet worden. Niet onbelangrijk: vergeet bij het bepalen van de termijnen niet de renteopbrengsten mee te nemen.

Wanneer een persoon voor een bepaald doel spaart kan het verstandig zijn hiervoor een aparte spaarrekening te openen. Niet alleen is dit een simpele manier om de voortgang van het sparen in te gaten te houden, maar het biedt ook de mogelijkheid om de spaarrekening met de juiste voorwaarden te kiezen.

Het rentepercentage op een spaarrekening verschilt per bank, dus het is verstandig de verschillende rentepercentages te vergelijken. Ook bestaan er verschillende soorten spaarrekeningen. Wanneer het spaardoel ver weg ligt kan rekening met beperkte opnamemogelijkheden een optie zijn. Deze rekeningen hebben een hogere rente, omdat de bank zeker is dat het geld beschikbaar blijft.