Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

2016-08-17

Spaardeposito

betekenis & definitie

Een spaardeposito is een vorm van sparen waarbij het gestorte geld voor een langere periode wordt vastgelegd voor een vooraf bepaalde rente. Gedurende de looptijd van de spaardeposito is het niet mogelijk om het spaargeld op te nemen of ergens anders voor te gebruiken.

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten van sparen. Naast de reguliere spaarrekening kan men ook geld storten op een deposito. Dit is een rekening waarbij men het geld voor een bepaalde periode tegen een bepaalde rente vast laat zetten door de bank. Dit betekent dat men tijdens de looptijd geen toegang heeft tot het geld. Wanneer een deposito een lange looptijd heeft, wordt van een spaardeposito gesproken. Wanneer de looptijd van een deposito niet langer dan een jaar is, spreekt men doorgaans van een termijndeposito.

Omdat men bij een spaardeposito het geld laat vast leggen, ontvangt men over het algemeen hierover meer rente dan bij een spaarrekening. Deze rente wordt na de looptijd van de spaardeposito of periodiek uitgekeerd. De voorkeur gaat voornamelijk uit naar een periodieke uitkering, zodat men kan profiteren van het rente op rente effect.

Hoewel het over het algemeen niet mogelijk is om in geval van een spaardeposito het geld vervroegd op te nemen, wordt er in sommige gevallen een uitzondering gemaakt. Vaak is het bijvoorbeeld mogelijk om het geld op te nemen wanneer dit is bedoeld voor het bekostigen van een begrafenis of de koop van een huis. Bij sommige deposito's zitten hier nog extra voorwaarden aan, zo kan de bank het mogelijk maken om vervroegd geld op te nemen van een spaardeposito, tegenover een verlaagde rente voor de rest van de looptijd van de deposito. In andere gevallen rekent de bank een boete voor het vervroegd opnemen van het geld.