Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

2016-08-17

Budgetteren

betekenis & definitie

Budgetteren is een proces waarbij men zijn of haar uitgavenpatroon aanpast aan zijn of haar inkomsten. Budgetteren wordt over het algemeen als oplossing aangedragen wanneer men structureel te weinig geld overhoudt aan het einde van de maand.

Bij budgetteren probeert men zo goed mogelijk de uitgaven binnen een bepaalde periode in kaart te brengen. Men begint hierbij veelal aan het bijhouden en opschrijven van alle uitgaven die men in bijvoorbeeld een maand tijd doet. Hierbij kan worden gedacht aan vaste lasten, zoals huur, gas, water en elektriciteit, maar ook aan boodschappen en de kosten van de brandstof voor een auto. Deze uitgaven worden vervolgens vergeleken met het bedrag dat men per maand aan inkomsten ontvangt. In de praktijk staat dit bedrag vaak gelijk aan het salaris. Door te letten op een eventueel verschil tussen de uitgaven en inkomsten, krijgt men beter inzicht in zijn of haar uitgavenpatroon, waardoor men er makkelijker kan achter komen hoe men er voor kan zorgen dat men aan het eind van de maand geen tekort heeft.

Door budgetteren maakt men dus voor zichzelf inzichtelijk wat de balans ongeveer is per maand tussen inkomsten en uitgaven. Wanneer men inzicht in deze balans heeft, is het in veel gevallen makkelijker om te sparen, men komt er immers wellicht achter dat men bepaalde uitgaven heeft die goedkoper kunnen of helemaal kunnen worden geschrapt. Hierdoor draagt budgetteren uiteindelijk bij aan het eventueel sparen van geld.