SNS Bank

Een bank met begrijpelijke producten

Gepubliceerd op 06-07-2016

2016-07-06

Woonhuisverzekering

betekenis & definitie

Een woonhuisverzekering verzekert schade aan en rondom het huis. Woonhuisverzekeringen zijn met name bedoeld om schade door extreme omstandigheden op te vangen, zoals bij een brand of een storm. Een woonhuisverzekering wordt ook wel een opstalverzekering genoemd.

Voor veel personen is een woonhuis een zeer kostbaar bezit. Men heeft vaak een hypotheek moeten afsluiten, waardoor men een grote schuld heeft bij de bank. Het is hierdoor in veel gevallen verstandig om een woonhuisverzekering af te sluiten, waarmee eventuele schade aan het huis wordt vergoed. Het gaat hierbij doorgaans over schade door extreme omstandigheden, zoals blikseminslag, zware storm en brand, maar ook inbraak en vandalisme. Wat precies wordt verzekerd door een woonhuisverzekering, kan per verzekeraar verschillen. Bij sommige woonhuisverzekeringen wordt niet alleen het huis zelf verzekerd, maar bijvoorbeeld ook een garage of schuur. In de regel valt verder alles wat aan het huis vastzit onder de woonhuisverzekering. Meubels, elektronica en andere spullen kunnen worden verzekerd met een inboedelverzekering.

Bij het afsluiten van een woonhuisverzekering is het van belang om te letten op onderverzekering. Een woonhuis is verzekerd op basis van de herbouwwaarde, dit is het bedrag dat het zou kosten om het huis op dezelfde plek opnieuw te bouwen. De herbouwwaarde behoeft niet volledig overeen te komen met hetgeen men er voor heeft betaald. Wanneer men een woonhuisverzekering af sluit, dient het verzekerde bedrag dan ook overeen te komen met de herbouwwaarde om onderverzekering te voorkomen.