SNS Bank

Een bank met begrijpelijke producten

Gepubliceerd op 06-07-2016

2016-07-06

Opstalverzekering

betekenis & definitie

Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan de opstal dekt. De opstal is een gebouw (exclusief grond) en alles dat hier aard- en nagelvast aan bevestigd is.

Een opstalverzekering is een afspraak die ervoor zorgt dat schade aan de opstal (huis, schuur, garage, bedrijfspand enz.) wordt gedekt. Onder de opstal valt alles wat vast zit en niet zomaar kan worden verwijderd, zoals inbouwkasten, muren, schuren en schuttingen. Voor alles wat wel makkelijk kan worden verwijderd, kan men een aparte inboedelverzekering afsluiten.

Een opstalverzekering dekt de schade in geval van brand, inbraak, stormschade, blikseminslag of andere invloeden van buiten en/of binnen, tenzij er sprake is van eigen gebrek. Verzekeringsmaatschappijen bieden vaak verschillende niveaus van dekkingen aan. Daarom is het raadzaam dat men van tevoren goed controleert wat er wel en niet verzekerd is. Hierbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan glas of de fundering van een huis.

De verzekerde waarde van een opstalverzekering is altijd de herbouwwaarde. Dit is het bedrag dat het zou kosten om het huidige huis geheel opnieuw te bouwen op de betreffende grond. Op het moment dat de opstal totaal wordt verwoest door brand of storm, kan de opstal worden herbouwd van het uitgekeerde bedrag. Omdat het uit te keren bedrag bij een opstalverzekering wordt gebaseerd op de herbouwwaarde, dient men zogenaamde over- of onderverzekering te voorkomen. In deze gevallen wordt er te veel of juist te weinig premie betaald voor de te verzekeren opstal. Bij een oververzekering wordt, ondanks dat er een teveel aan premie betaald is, alleen de herbouwwaarde uitgekeerd. Bij een onderverzekering wordt het bedrag uitgekeerd waarvoor de opstal verzekerd is, een te laag bedrag voor de daadwerkelijke kosten voor de opstal.