Sinterklaaslexicon

Sinterklaas van A tot Z door Marie-José Wouters

Gepubliceerd op 24-10-2019

Zwarte Piet Award

betekenis & definitie

Sinds 2005 is er jaarlijks op 5 december in de Stadsschouwburg in Amsterdam een Sinterklaasgala voor Volwassenen. Tijdens dit gala wordt de Zwarte Piet Award toegekend aan mensen die zich op de meest brutale of beschamende wijze hebben laten leiden door een ondeugd als hoogmoed of hebzucht, of die anderszins op maatschappelijk gebied ‘de regels aan hun laars lappen’. Hans Kesting maakt in de huid van Sinterklaas de ‘prijswinnaar’ bekend. In de afgelopen jaren waren de ‘gelukkigen’:

2005 Jack Spijkerman als ‘graaier van het jaar’: hij verruilde de VARA voor Talpa in ruil voor veel geld en producties.
2006 Dick Grijpink: deze oud-directeur van de Taxi Centrale Amsterdam kon grote uitgaven uit het spaarfonds voor taxichauffeurs niet verantwoorden.
2007 De Amsterdamse voorzitter van stadsdeel Centrum, Els Iping (PvdA), en haar voormalige collega Anne Lize van der Stoel (VVD); de twee politici hadden een onoplosbaar conflict, maar de stemmers betichtten hen vooral van jaloezie.
2008 Ton Hooijmaijers: wegens hebzucht, omdat hij als Noord-Hollands gedeputeerde 78 miljoen euro verloor door dit belastinggeld weg te zetten op een bank in Ijsland, die meer rente zou uitbetalen. De bank ging echter failliet.