Sinterklaaslexicon

Marie-José Wouters (2009)

Gepubliceerd op 24-10-2019

Taaitaai

betekenis & definitie

Deze koeksoort hoort tot de oudste ter wereld ze is zelfs ouder dan speculaas. In alle beschavingen komen koeken voor bereid uit meel, honing en specerijen. De honing maakt de koek taai. Sommige bakkers kookten vroeger al in september de honing met melasse.

Daarna werd dit mengsel gemengd met roggemeel en anijszaad. Het deeg werd op zolder te rusten gelegd en pas in oktober ging men bakken. De taaitaaivorm wordt met olie bestreken , voor speculaas bestrooit men de vorm met rijstebloem. Vóór er plastic zakken waren, moest taaitaai in een houten kist bewaard worden.Taaitaai is verwant aan Duitse Lebkuchen: met honing gezoet brood dat als offerkoek gegeten werd.

In 1403 werd in Dor-drecht ‘honinc-Claes-coeck ende taert aan die (koor) kynders op hunne patroon, St. Nyclaes’ gegeven. Een taaitaaipop is veel lomper dan een speculaaspop; het werd als een belediging beschouwd als je die kreeg in plaats van een speculaasvrijer.In België heet taaitaai couque de Dinant, maar deze is iets anders van samenstelling.

Recept

250 g bloem (bijv. 125 g roggemeel, 125 g tarwebloem), 100 g honing, i el stroop of een half ei, % tl zout, % tl bakpoeder,
3 tl kaneel, i tl gemalen anijs, i tl nootmuskaat, i tl kruidnagelgruis (in plaats van laatstgenoemde specerijen kan men ook speculaaskruiden gebruiken).

Oven voorverwarmen tot 160 °C. De honing zachtjes verwarmen, stroop of het halve ei erdoor mengen en laten afkoelen. Bloem zeven, specerijen en bakpoeder erdoorheen roeren. Dan het afgekoelde honing-stroopmengsel toevoegen en tot een stevig deeg kneden. Het deeg uitrollen en eventueel uitsteken met behulp van vormen of een koekplank. Op een ingevette bakplaat leggen en in de oven in ca. 25 minuten lichtbruin en gaar bakken.