Sinterklaaslexicon

Sinterklaas van A tot Z door Marie-José Wouters

Gepubliceerd op 24-10-2019

Praalwagens bij intocht Sinterklaas

betekenis & definitie

Met de eerste → intocht in Amsterdam reden er al praalwagens mee van de geldgevers: Boldoot, Bijenkorf, V&D, Albert Heijn, Hille (beschuit), Vana (Amsterdamse winkelketen), Presburg. Tijdens de jaren negentig van de vorige eeuw reden er minder of zelfs geen praalwagens mee, maar sinds de intocht van 2000 zijn ze weer present. In vroeger eeuwen was het gebruikelijk dat bij intochten van belangrijke personen kunstenaars praalwagens en decoraties ontwierpen. Kunstenares Edith Cahn realiseerde in 2000 een intocht met praalwagens ontworpen door beeldend kunstenaars.

Zes ontwerpen werden uitgevoerd en waren behalve een nieuwe impuls voor de intocht van Sinterklaas ook fantasievolle verbeeldingen van verschillende aspecten van het sinterklaasfeest.Vanaf 1955 heeft De Bijenkorf een kinderetalage, die in dat jaar gemaakt was door Henny Cahn. Sinterklaas en Zwarte Piet waren te zien op een bootje, terwijl ze zwaaiden naar de kinderpoppetjes langs de kant van een Amsterdamse gracht; de poppetjes zwaaiden terug en er was een bruggetje dat open kon.

Sindsdien was het traditie voor veel Amsterdamse gezinnen om etalages te kijken bij De Bijenkorf. Vooral na de intocht of de dagen erna kan het erg druk zijn voor de ramen.

→ Amsterdam → Intocht.