Sinterklaaslexicon

Marie-José Wouters (2009)

Gepubliceerd op 24-10-2019

Duivekater

betekenis & definitie

Een duivekater is een zoet offerbrood, dat teruggaat op restanten van oude dieroffers. In heidense tijden was men al overgegaan op beenderoffers en nog later maakte men ze in deegvorm na.

→ Dieren Recept Duivekater: 500 g bloem, 200 ml melk, 25 g gist, 10 g zout, 15 g citroenrasp of kaneel, 50 g boter, 120 g basterdsuiker.

De bloem met wat zout en de gezeefde basterdsuiker in een kom doen. In een kuiltje de gist doen en met lauwwarme melk roeren, daarbij steeds bloem van de kant meenemend. Zout, citroenrasp of kaneel en gesmolten maar niet te hete boter erdoor roeren. Daarna flink kneden en laten rijzen, ongeveer drie kwartier. Voor het bakken nog eens kneden en in tweeën verdelen. Langwerpig-ovale vormen maken en deze op een bakblik in een laagbrandende oven nog eens een half uur laten rijzen. Eventueel inknippen en met losgeklopt ei bestrijken. 35 minuten bakken in een hete oven (200 °C).