Sinterklaaslexicon

Sinterklaas van A tot Z door Marie-José Wouters

Gepubliceerd op 24-10-2019

2019-10-24

Banketletter

betekenis & definitie

Banketletter of boterletter? Sinterklaastraktatie van bladerdeeg en → amandel- of → banketspijs, tegenwoordig meestal in de vorm van de letter S. Etymologisch komt het woord ‘banket’ van het Franse banquet, het bankje waarop men bij feestmaaltijden zat. Van lieverlee ging men de term ook gebruiken voor de tafel en later voor het gebak dat bij deze feestmaaltijden hoorde. In de 19de eeuw kwam door de Franse vinding van bladerdeeg de banketletter in zwang.

Een banketletter bestaat uit 250 gram bladerdeeg en 350 gram amandelspijs. Na 30 minuten in een oven op 210 °C is er een 500-grams letter gebakken.Recept (voor mensen met allergie: vrij van gluten, koemelk, noten en pinda’s)

Bladerdeeg: 225 g glutenvrije bakmix, snufje zout, 150 g boter of margarine (volgens merkartikelenlijst→ ), 100 ml koolzuurhoudend water (bijvoorbeeld bronwater), 5 druppels azijn, rijstebloem of bakmix voor het bestuiven van het werkblad. Meng de bakmix met het snufje zout en zeef het. Snijd de koude boter of margarine in kleine stukjes. Voeg de margarine, het water en de azijn toe aan de bakmix. Meng alle ingrediënten tot een samenhangend geheel ontstaat. Leg de deegbal op een bord. Dek het deeg af en zet het minstens i uur in de koelkast. Bestuif het werkblad met rijstebloem of glutenvrij meel en rol het deeg uit tot een lap met een dikte van ongeveer een halve cm. Vouw het deeg in drieën, zowel in de lengte als in de breedte. Rol het deeg daarna weer losjes uit en vouw het weer op. Herhaal dit drie keer.

Neem nu 300 g spijs van sojameel (→ amandelspijs), 1 ei, gekonfijte vruchten om te garneren.

Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de bakplaat in met boter of margarine. Leg de plakjes zo neer dat de randjes elkaar net overlappen en rol het deeg gelijkmatig uit. Maak een rol van de spijs en leg deze op het bladerdeeg. Maak de randjes van het deeg nat. Rol het om de spijs heen en druk de randjes goed aan. Leg de staaf met de naad naar beneden op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei. Bak de banketstaaf in het midden van de oven in 30 minuten gaar. Garneer de banketstaaf met gekonfijte vruchten.

Warm de banketstaaf voor het opdienen eventueel 10 minuten in de oven op 150 °C op. Banket kan in de diepvries zes maanden bewaard blijven.

Voedingscentrum, z.j. ; Booy, 2008.

→ Mensen met een allergie krijgen van de diëtist(e) een lijst met merkartikelen, waarop te zien is welke producten zij wel en niet kunnen gebruiken. In margarines van verschillende fabrikanten kunnen ook verschillende allergene stoffen zitten.