Sinterklaaslexicon

Marie-José Wouters (2009)

Gepubliceerd op 24-10-2019

Amandelspijs

betekenis & definitie

Een → banketletter is gevuld met amandelspijs. In recepten voor sinterklaastraktaties worden van oudsher veel → pepernoten gebruikt.

Banketspijs Recept

100 g gepelde amandelen, 100 g suiker, half ei, citroenrasp, sap van een kwart citroen.

Maal de amandelen fijn en meng ze met de suiker, het ei, de citroenrasp en het citroensap. Maal het geheel nogmaals en bewaar de amandelspijs tot gebruik liefst enige weken in een goed afgesloten potje. Bewerkelijker maar goedkoper is het om de amandelen zelf te pellen. Zet hiervoor de amandelen in een pannetje water op tot het water net kookt. Amandelen afgieten en even onder de koude kraan houden. Wrijf de vliesjes eraf.

Alternatief: sojaspijs (vrij van gluten, koemelk, noten, pinda en tarwe)

75 g sojameel, 75 g suiker, 1 eetlepel citroensap, half ei.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot er een gladde massa is ontstaan. Zie verder hierboven bij amandelspijs.

Nakken-Rövekamp, 1974; Voedingscentrum, z.j.