Ongeleid projectiel betekenis & definitie

labiel persoon; iemand die zich onvoorspelbaar gedraagt; iemand waarop men niet kan vertrouwen en die daardoor leiding nodig heeft. In Nederland werd Theo van Gogh een ongeleid projectiel genoemd. Wellicht werd het woord ontleend aan het Engels. Unguidedprojectile werd in de letterlijke betekenis al opgetekend in 1945. De figuurlijke betekenis moet van na die tijd dateren. Vgl. ook het Franse projectile guidé (geleid projectiel) als aanduiding voor iemand van het type ‘kapitein Haddock’, die je aanvliegt of je omver loopt.

Hij klapte gisteren als een gek, maar de avond ervoor had hij ons toevertrouwd dat Thatcher als ex-premier ‘ach, niet meer dan een ongeleid projectiel’ was. (NRC Handelsblad, 10/10/1991)

Volgde onder meer nog een gesprek met een meneer die als een ongeleid projectiel de wildste beschuldigingen en verdachtmakingen ten aanzien van dopinggebruik in de sport mocht uiten, die niets bewees en die aangehoord werd alsof hij de door het Opperwezen speciaal aan hem verleende wijsheid in pacht had. (Algemeen Dagblad, 01/04/1992)

Laatst bijgewerkt 06-06-2017