Sander Weijers

Msc. Sociologie en Politieke Theorie

Gepubliceerd op 10-06-2016

Robotisering

betekenis & definitie

Robotisering is een proces waarbij steeds meer werkzaamheden worden uitgevoerd door robots in plaats van menselijke arbeid. Met name in de productiesector worden steeds meer werkzaamheden overgenomen door robots, waardoor menselijke arbeid overbodig wordt.

Kenmerkend voor het begin van de 21ste eeuw waren de snelle technologische ontwikkelingen die zich voordeden. Een hiervan is het zogenaamde proces van robotisering. Robotisering leidt ertoe dat robots steeds meer werkzaamheden kunnen overnemen van de mensen. Zo worden las- en soldeerwerkzaamheden in de auto industrie steeds vaker uitgevoerd door robots die hiervoor geprogrammeerd zijn.

Robotisering wordt niet altijd als een positief proces ervaren. Veel mensen vinden het idee van zelfredzame robots enigszins onwennig. Ook wordt, met name in Westerse landen, door velen met argusogen gekeken naar de ontwikkeling van robots. Waar robots mogelijk kunnen worden ingezet bij het vervaardigen van producten, wordt menselijk werk uit handen genomen. Robots zijn vaak een stuk goedkoper dan menselijke arbeid, het behelst een eenmalige investering ten opzichte van jarenlang loon, waardoor men geen zekerheid meer heeft over het behoud van een baan.

Om de onzekerheid omtrent banen die wordt veroorzaakt door robotisering, wordt vanuit verschillende perspectieven gesteld dat er structurele veranderingen dienen te komen. Deze veranderingen variëren van het opleggen van belastingen op het gebruik van robots tot het uitbetalen van een onvoorwaardelijk basisinkomen.