Sander Weijers

Msc. Sociologie en Politieke Theorie

Gepubliceerd op 10-06-2016

Basisinkomen Zwitserland

betekenis & definitie

In juni 2016 werd in Zwitserland een referendum gehouden over de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Zwitserland was hiermee het eerste land waarin de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen grootschalige aandacht kreeg op de politieke agenda.

In Zwitserland hanteert men veelal het gebruik van referenda, waarbij iedere stemgerechtigde stemt over een bepaalde stelling of over de invoering van nieuwe maatregelen en wetten. Naar aanleiding van het referendum over het basisinkomen werden meer dan 100.000 stemmen verzameld, de drempel die nodig is om in Zwitserland een referendum te laten uitvoeren.

Voorstanders van het basisinkomen in Zwitserland stellen dat het huidige sociale stelsel in Zwitserland (en andere West-Europese landen) te gecompliceerd is en niet genoeg ruimte biedt om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen, zoals robotisering waardoor vele banen zullen verdwijnen. In het referendum werd daarom een basisinkomen van 2500 franc per maand (ongeveer 2250 euro) voorgesteld voor iedere inwoner van Zwitserland van 18 jaar en ouder.

Tegenstanders stellen dat het voorgestelde bedrag van 2500 franc te hoog is, waardoor het onbetaalbaar is. Daarnaast is de werkeloosheid in Zwitserland vrij laag, waardoor de aanpak van structurele armoede niet hoog op de politieke agenda staat.

Ongeveer 78 procent van de inwoners van Zwitserland stemde tegen de invoering van een basisinkomen, tegenover 22 procent stemmen voor.