Sander Rekswinkel

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 23-12-2015

2015-12-23

Infotainment

betekenis & definitie

Infotainment is een samengesteld woord, dat bestaat uit een samenvoeging van twee woorden. Het woord info, is een verkorting van het woord informatie, als je dat vervoegd met het woord entertainment, ontstaat het woord infotainment.

Het woord infotainment wordt vooral in de reclamewereld gebruikt. Er wordt mee bedoeld dat een bepaald medium of een artikel een serieuze boodschap of inhoud heeft, maar dat deze op een vaak luchtige en vaak humoristische wijze wordt overgebracht op het publiek. Denk bijvoorbeeld aan het programma “De Wereld Draait Door’’, waarbij bepaalde nieuwsfeiten gebaart gaan met humoristische filmpjes en spraakmakende gasten. Vaak zijn de presentatoren van dit soort programma’s al voldoende om hoge kijkcijfers, het zijn namelijk meestal spraakmakende persoonlijkheden die dit soort programma’s presenteren.
De term infotainment is oorspronkelijk ontstaan bij de commerciële zenders van Jon de Mol, die hierdoor hoopte meer winst binnen te halen. Maar tegenwoordig zien we dit steeds meer bij de publieke omroep. Je hebt bijvoorbeeld de Kwis op Nederland 1, waarbij alle nieuwsfeiten van de afgelopen week worden doorgenomen, doormiddel van spelletjes, grappen en liedjes. Zoals ik eerder beschreef heb je natuurlijk ook “De Wereld Draait Door” op Nederland 3. Deze infotainment moet ervoor zorgen dat de publieke omroep beter kan concurreren met de commerciële zenders.
Niet iedereen is blij met de infotainment in Nederland. Er zijn journalisten die deze vorm van nieuws presenteren, onprofessioneel en als onechte journalistiek beschouwen. Ook zijn er tegenstanders die denken dat infotainment ervoor zorgt dat de kwaliteit van het nieuws verslechterd.