's-Hertogenbosch

Gemeente 's-Hertogenbosch

Gepubliceerd op 14-01-2016

2016-01-14

Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

betekenis & definitie

Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch (afgekort: SM’s) is een museum voor moderne kunst, gevestigd in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Het Stedelijk Museum is onderdeel van het Museumkwartier in ’s-Hertogenbosch.

De collectie van het Stedelijk Museum bestaat voornamelijk uit hedendaagse beeldende kunst en vormgeving, met de focus op keramiek en sieraden uit de 20e en 21e eeuw. Kunstwerken van onder andere Picasso, Lucio Fontana, designers Gijs Bakker en Hella Jongerius zijn in diverse wisseltentoonstellingen te bekijken. Ook biedt het Stedelijk Museum plek voor nieuwe talenten.

Het Stedelijk Museum is één van de belangrijkste instellingen in Nederland die gespecialiseerd is in Nederlandse sieraadkunst. De collectie bestaat uit wel ongeveer 1500 sieraden, waarbij vooral werk van Nederlandse en Amerikaanse sieraadontwerpers te zien zijn. Yvònne Joris, voormalig directeur van het museum, was de initiatiefnemer voor deze collectie.

In 1985 kreeg het museum de status van Museum voor Hedendaagse Kunst. Naast puur tentoonstellingen werden er ook activiteiten georganiseerd als rondleidingen, lezingen en excursies. Tegenwoordig kun je er ook concerten en familieworkshops bijwonen. Door deze uitbreiding groeide het museum zodanig, dat een nieuwe locatie gevonden moest worden. Sinds mei 2013 is het Stedelijk Museum gevestigd in een pand grenzend aan het Noordbrabants Museum, waarmee het gezamenlijk het Museumkwartier vormt.