's-Hertogenbosch

Gemeente 's-Hertogenbosch

Gepubliceerd op 14-01-2016

2016-01-14

Moriaan

betekenis & definitie

De Moriaan is een van de oudste bakstenen huizen van Nederland. Het pand uit de 13e eeuw staat aan de markt in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Tegenwoordig is de Moriaan de thuisbasis van de VVV ’s-Hertogenbosch en de kroeg P79, die in de kelder van het gebouw gevestigd zit.

In de 13e eeuw gaf Hertog Hendrik van Brabant, stichter van de stad ‘s-Hertogenbosch, de opdracht om de Moriaan te bouwen aan de Markt 77. De stijl van het gebouw is gotisch, met een opvallende gevel en aan de zijkant een rond torentje. In dezelfde tijd werden meerdere van dit soort panden gebouwd. Deze zijn tegenwoordig echter niet meer te herkennen of reeds gesloopt. Ook voor de Moriaan was er in 1956 het plan om het te slopen, om meer ruimte te geven aan het verkeer. Uiteindelijk ging dit plan niet door en is de Moriaan vervolgens in 1963 volledig gerestaureerd. Later is de Moriaan erkend als rijksmonument.

Sinds het eind van de jaren ‘60 bevindt de VVV zich in het pand. Een paar jaar geleden vond er een verbouwing van het hele pand plaats en is de VVV vervolgens heropend als bezoekerscentrum VVV ’s-Hertogenbosch. Hier kunnen bezoekers informatie inwinnen over alles wat er in de stad te doen is en diverse producten aanschaffen als fiets- en wandelkaarten, streekproducten en verschillende artikelen over Jheronimus Bosch.