's-Hertogenbosch

Gemeente 's-Hertogenbosch

Gepubliceerd op 14-01-2016

Binnendieze

betekenis & definitie

De Binnendieze is de verzamelnaam voor het stelsel van kleine waterstromen in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch.

Het ontstaan van de stad ’s-Hertogenbosch begon waarschijnlijk op de plek van de Markt. Het begon als een kleine ommuurde stad, waaromheen lopen gegraven werden die dienden als stadsgracht. Later werd de stad uitgebreid en nogmaals ommuurd, ter grootte van de huidige binnenstad. De stroompjes binnen deze muren kregen de naam De Binnendieze. Om de doorstroming en scheepvaart te bevorderen, werden later een aantal doorsteken gegraven. Op die manier ontstond een heel stelsel van stroompjes van in totaal ongeveer twaalf kilometer lengte.

De Binnendieze had vroeger de functie van watervoorziening, wasplaats, visplaats en afvalstort. Ook was het tot ongeveer 40 jaar geleden nog een open riool. Door de aanleg van een rioolstelsel dreigde de Binnendieze te verdwijnen, maar door verzet vanuit de bevolking in 1972 werd dat voorkomen. Het vaarwater werd een beschermd stadsgebied.

Tegenwoordig is er van de oorspronkelijke twaalf kilometer nog zo’n 3600 meter over, waarvan 1290 meter overbouwd is met huizen. Dit werd gedaan omdat de stad in het verleden weinig ruimte had om uit te breiden. In de binnenstad kun je meerdere georganiseerde rondvaarttochten met gids maken over de Binnendieze, waarbij je deels ook onder de bebouwing door vaart. Een rondvaart is mogelijk in de periode van april tot en met oktober.