Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 27-01-2015

zinfandel

betekenis & definitie

De zinfandel is een blauw - typisch Californisch - druivenras voor rode wijn, maar ook voor rosé en witte wijn. Zijn herkomst is onzeker, er werd lange tijd aangenomen dat hij gelinkt zou zijn aan de Italiaanse primitivo.Ook zou hij afkomstig zijn van Kroatië of Hongarije.

Zinfandel is de meest aangeplante druif van Californië.

De herkomst van dit ras is moeilijk te bepalen. Er werd lange tijd aangenomen dat hij gelinkt zou zijn aan de Italiaanse primitivo.Ook zou hij afkomstig zijn van Kroatië of Hongarije.
De Californische wijnuniversiteit spreekt dit echter met klem tegen. Ze baseren zich op een studie van 90 klonen van de zinfandel. Volgens de universiteit bezitten de zinfandel en de primitivo hetzelfde genetisch materiaal, maar ze zijn niet identiek.

Van zinfandel wordt ook rosé en witte wijn gemaakt, maar komt het best tot zijn recht als droge rode wijn.
De wijnen hebben meestal veel alcohol en een volle, fruitige geur en smaak met kruidige ondertonen.