Wijnproeverij betekenis & definitie

Een wijnproeverij is een evenement waarbij individueel of in groepsverband wijn wordt geproefd, met als doel wijn op kwaliteit te beoordelen, een algemene kennismaking met wijn te hebben, of het leren (her-)kennen van smaakvoorkeuren, druivenrassen en/of wijngebieden. Proeverijen worden eveneens georganiseerd ter promotie van wijnhuizen, merken of importeurs.

Wijnproeverijen zijn onder te verdelen in professionele wijnproeverijen en proeverijen voor liefhebbers.

Bij professioneel analytisch proeven zijn twee elementen vooral belangrijk:
1. De beoordeling van kwaliteit
2. Het ontwikkelen van een geur- en smaakgeheugen
Een wijnprofessional bouwt door regelmatig proeven een geheugenbank van wijnaroma’s en wijnsmaken op en is daardoor beter in staat een kwalitatief oordeel over specifieke wijnen te vellen.
Naast ervaring is een systematische aanpak in de vorm van gedetailleerde proefnotities onontbeerlijk. Proefnotities zijn aantekeningen over wijn die gebaseerd zijn op wijnbeoordelingssystemen die worden gebruikt bij wijnopleidingen en het professionele wijncircuit. Met behulp van een proefnotitie kan een professional zaken als balans, kwaliteit, type en de prijs-kwaliteitverhouding van een wijn bepalen.

Wijnbeoordelingssystemen zijn gebaseerd op eenzelfde principe, waarbij drie zintuigen een grote rol spelen:
ZICHT: ter beoordeling van het uiterlijk van wijn
REUK: ter beoordeling van de geur van wijn
SMAAK: ter beoordeling van zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig) in wijn

Professionals spugen wijn weer uit - hiervoor gebruikmakend van een kwispedoor (spuugbak) - om objectief en gefocust te proeven. Ook wijnvolgorde, goed materiaal en omgevingsfactoren zijn cruciaal, daar de smaak van wijn makkelijk beïnvloed wordt.

Bij proeverijen voor liefhebbers en hobbyisten zijn bovengenoemde zaken eveneens belangrijk, zij het in mindere mate. Bij deze proeverijen is het primaire doel meestal een algemene kennismaking met wijn en het ontwikkelen van een smaakvoorkeur.
Zo’n wijnproeverij kan op locatie of in huiselijke kring plaatsvinden en kan bij veel wijnwinkels en wijnprofessionals voor diverse wijnthema’s en niveaus worden geboekt.

Laatst bijgewerkt 30-06-2015