Romy Kooij

Wine & Wine Pairing Professional, Wine Writer

Gepubliceerd op 11-02-2015

2015-02-11

trebbiano / ugni blanc

betekenis & definitie

De Italiaanse trebbiano is een wit druivenras en is dezelfde druif als de Franse ugni blanc. Het ras staat in Italië grootschalig aangeplant, ondanks het weinig expressieve karakter van de druif. De trebbiano wordt voornamelijk voor blends (assemblages) en destillaten gebruikt.

De trebbiano of ugni blanc is neutraal van geur en smaak en heeft frisse zuren. Het ras staat niet bekend als kwaliteitsdruif. Het wordt daarom voornamelijk gebruikt als een mengdruif.

In (Noord-)Italië is het ras in heel veel witte blendwijnen terug te vinden, zoals Orvieto, Soave, Frascati, Verdicchio dei Castelli di Jesi. Er zijn echter ook cépagewijnen die uitsluitend van de trebbianodruif afkomstig zijn, zoals Trebbiano d’Abruzzo.

In Frankrijk - waar de druif naar alle waarschijnlijkheid al in de 14e eeuw door het Vaticaan terecht is gekomen - wordt de ugni blanc van oudsher gebruikt voor voor het maken van Cognac en Armagnac. Tegenwoordig wordt het ras ook steeds meer gebruikt voor Vins de Pays uit de Côtes de Gascogne en de Provence.

Trebbiano combineert goed met lichte gerechten.