roussanne betekenis & definitie

Roussanne is een aromatisch Frans druivenras voor witte wijn. Het ras is vooral bekend door gebruik in de (noordelijke) Rhônewijn, zoals in de blend (assemblage) van Châteauneuf-du-Pape, Hermitage en Crozes-hermitage. Het ras wordt meestal gebruikt in combinatie met de marsannedruif.

Rousanne is kruidig en vol. De wijn heeft aroma’s van gedroogde kruiden en rijpe peer en een ronde, zachte smaak.
Op jonge leeftijd is de wijn verfrissend en bloemig. Het heeft eveneens een goed potentieel om te ouderen. Op latere leeftijd krijgt de wijn een rijpere geur en smaak, eerder notig dan bloemig.

Het ras wordt vaak in combinatie gebruikt met het ras marsanne, dit is een klassieke combinatie. De roussanne heeft qua smaak een betere reputatie dan de marsanne; hij is voller, complexer en rijker. Een nadeel is zijn gevoeligheid voor ziektes. Roussanne is overgevoelig voor bijvoorbeeld meeldauw en rot. Daarom hebben veel wijnmakers een voorkeur voor marsanne.

Het ras wordt veel gebruikt in de Rhônevallei en de Midi. Omdat roussanne laat rijpt zijn koudere gebieden niet favoriet. Tegenwoordig is het ras ook aangeplant in andere landen, zoals Australië en Zuid-Afrika.

Opvallend: Op één plek in de Rhône, in de Châteauneuf-du-Pape, is de marsanne verboden, waardoor de rousanne met andere rassen moet samenwerken (zoals bourboulenc en clairette).

Laatst bijgewerkt 04-02-2015