rondinella betekenis & definitie

De rondinella is een Italiaanse blauwe druif die wordt gebruikt als een van de drie belangrijkste druiven voor rode wijn in het Noord-Italiaanse Valpolicella,een gebied boven de stad Verona. Het is een ras dat voornamelijk in de blends (assemblages) voor de verschillende types Valpolicellawijn wordt gebruikt.

Rondinella is samen met de druiven corvina Veronese en de molinara de basis voor wijn uit Valpolicella. Deze druiven moeten minimaal 85% van de wijn uitmaken.
Er worden verschillende soorten wijn in de DOC Valpolicella toegestaan: gewone Valpolicella, Valpolicella Superiore, Amarone della Valpolicella en Recioto della Valpolicella.

In de blends voor Valpolicellawijn is de rondinella meestal van ondergeschikt belang.
De druif heeft veel kleur, een mooie geur en een fruitige smaak van kersen. Rondinella geeft een vrij hoge opbrengst.
Verder leent hij zich goed voor het indrogen van druiven op rieten matte: de 'methode appassimento’. Dit is een techniek die in deze streek veel toegepast wordt.
Voor zover bekend zijn er geen wijnen die 100% van rondinella worden gemaakt.
Sinds kort blijkt dat de rondinella een nakomeling is van de corvina. De corvina speelt in de rode wijnen uit de Veneto een veel grotere rol.

De specialiteiten van de regio Valpolicella volgens de 'methode appassimento’:
De Amarone della Valpolicella is een droge wijn die gemaakt is van iets ingedroogde blauwe druiven. De wijn is geconcentreerd en rijk van smaak. Zijn naam komt van het Italiaanse woord bitter: amaro.

De Valpolicella Ripasso - de 'kleine' Amarone - is een tussenvorm tussen de gewone Valpolicella en de gedroogde versies. Deze wijn fermenteert op de overgebleven most met de gedroogde druivenschillen van de Amaronewijn, waardoor de Ripasso een extra concentratie meekrijgt.

De Recioto della Valpolicella is een zoete wijn uit de ingedroogde druiven.

Laatst bijgewerkt 27-01-2015