Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 24-09-2015

portugieser

betekenis & definitie

De (blauer) portugieser is een blauwe druif die over het algemeen vriendelijke wijnen zonder al te veel tannines voortbrengt. Kenmerkend is een bescheiden aroma, een zacht karakter, veel fruit en een fluwelen mondgevoel. Het ras staat vooral aangeplant in Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Tsjechië en Roemenië.

De portugieser kent waarschijnlijk de langste geschiedenis in het Oostenrijkse Weinviertel (Niederösterreich). Maar ook in Duitsland is het tegenwoordig een belangrijk druivenras, vooral in Pfalz, Rheinhessen en aan de Ahr. Na de rassen spätburgunder en dornfelder is portugieser er het meest aangeplante ras.
In Hongarije speelt het ras een grote rol in de wijnregio’s Szekszárd en Eger, waar het veel gebruikt wordt voor de assemblages van de legendarische wijn Bikavér (Stierenbloed).

Het is onduidelijk waar de portugieser oorspronkelijk vandaan komt. Zoals de naam doet vermoeden heeft men lang gedacht dat Portugal de herkomst was. In 1772 zou een zekere Oostenrijkse Baron Von Fries de stokken vanuit Portugal naar Midden-Europa hebben meegebracht. Ook de andere naam - oportorebe - verwijst hiernaar. DNA-onderzoek heeft echter geen verband aangetoond met de huidige Portugese wijnstokken. Er zou zelfs meer connectie bestaan met de gamaydruif (Beaujolais). In Hongarije is het ras bekend onder de naam kékoportó. Deze naam is echter door Europese regelgeving komen te vervallen.

Het ras kan hoge opbrengsten voortbrengen, met het risico op futloze wijn. Goede druivenopbrengst-regulering is daarom een vereiste voor kwaliteitswijn.
Portugieserwijn kan lijken op jonge Beaujolaiswijn: mild, satijnzachte tannines en geringe zuren. Tonen van framboos, aardbei, kers en - incidenteel - peper zijn te herkennen. Het zijn veelal harmonieuze, fruitige wijnen met een relatief laag alcoholpercentage, die ook gekoeld goed smaken. Door de relatief lichte kleur kan er ook goed Weissherbst en rosé van gemaakt worden.

Portugieser combineert goed met gevogelte zoals gegrilde kip, orgaanvlees en Wiener Schnitzels.