Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 17-07-2015

melon de Bourgogne

betekenis & definitie

Melon de Bourgogne is een wit Frans druivenras dat vlakbij de Atlantische Oceaan in de Pays Nantais - het meest westelijke deel van de Loirestreek - groeit. Het is dé druif van de lokale wijn Muscadet: een frisse, droge witte wijn, goed herkenbaar aan zijn ziltige smaak.

Melon de Bourgogne komt oorspronkelijk uit de Bourgogne. Maar tegenwoordig komt het ras vooral voor in de Pays Nantais, een gebied aan de monding van de Loire.
Deze Atlantische Loirestreek heeft een bodem van graniet, klei en kiezel. Toen daar in de 18e eeuw de bestaande wijnstokken werden verwoest door hevige kou, werd dit sterkere ras geïntroduceerd. Melon de Bourgogne is namelijk goed bestand tegen lage temperaturen.
In Frankrijk wordt het ras tegenwoordig uitsluitend gebruikt voor de droge witte Muscadetwijn, de cépagewijn van 100% melon de Bourgogne. Daarom wordt het ras zelf tegenwoordig gemakshalve ook muscadet genoemd, niet te verwarren met de muscatdruif.
Het ras staat sinds een aantal jaren ook aangeplant in Oregan (VS), waar de druif kortweg melon genoemd wordt.

De wijn is zuiver van kleur, licht en levendig in het glas en is zeer verfrissend.
In de geur en smaak is veel fruit, vooral groene appel en citrus. Kenmerkend is de ziltige smaak, hetgeen veroorzaakt wordt door de directe aanwezigheid van de oceaan. De wijn wordt bij voorkeur jong gedronken.

Muscadet ‘sur lie' betekent dat de wijn na gisting direct vanaf het eerste vat wordt gebotteld. De wijn wordt niet - zoals gebruikelijk - overgepompt naar een nieuw vat. Het rijpt daardoor op zijn eigen gistresten, de droesem. De wijn krijgt hierdoor meer diepgang, expressie en frisheid. Het geeft vaak een aangename, lichte tinteling.
De beste Muscadet komt uit het gebied Sèvre et Maine.

Muscadet past goed bij vis, schaal- en schelpdieren en wit vlees.