Romy Kooij

Wine & Wine Pairing Professional, Wine Writer

Gepubliceerd op 29-01-2015

2015-01-29

macabeo

betekenis & definitie

Macabeo is een wit Spaans druivenras dat vooral bekend is uit de Penedès als belangrijke druif in Cava. Het is een van de drie toegestane druiven in de Spaanse mousserende wijn. Het ras is ook bekend als viura in Rioja en Rueda en als macabeu in Catalonië.

Macabeo staat voornamelijk aangeplant in Noord-Spanje. Naast Cava wordt het ras onder andere ook gebruikt in Rioja, Navarra en Rueda (hier vaak met verdejo gemengd). De witte Rioja bestaat voor 90% procent uit dit ras.
Macabeo staat ook in het zuiden van Frankrijk aangeplant, in de zuidelijke Rhône, de Languedoc, de Provence en de Roussillon. Tevens is het ras in Algerije en Marokko terug te vinden.

Macabeo is een druif met een licht fruitig aroma (appel en grapefruit), een hoog zuurgehalte en een aroma van bloemen.
Dit druivenras gedijt goed op een arme bodem en is goed bestand tegen droogte en hitte. Hij kan laat geplukt worden, maar het gevaar daarbij zal zijn dat de wijn vlak kan smaken. Bij een vroege pluk zullen zijn frisse (grapefruit-)zuren beter tot hun recht komen.
Doordat het ras in veel verschillende gebieden staat aangeplant en veel in assemblages (blends) wordt gebruikt, zijn er veel verschillende wijnstijlen op de markt.
De wijnen van deze druif dienen bij voorkeur jong gedronken te worden, het ras verliest vrij makkelijk zijn fruitige karakter.

Cava wordt traditioneel gemaakt van de drie inheemse Spaanse druiven macabeo, xarel-lo en parellada.
Macabeo zorgt voor frisheid en fruitigheid. Xarel-lo geeft karakter, geur en kracht. Parallada is hun verbindende schakel en zorgt voor eenheid.