Romy Kooij

Wine & Wine Pairing Professional, Wine Writer

Gepubliceerd op 28-01-2015

2015-01-28

furmint

betekenis & definitie

Furmint is een witte druif met een - hoogstwaarschijnlijk - Hongaarse oorsprong. Furmint is vooral bekend als een van de belangrijkste druiven van de zoete Hongaarse dessertwijn Tokaj Aszú, de nationale trots.

Furmint is voornamelijk bekend als ingrediënt van zoete Hongaarse dessertwijn Tokaj Aszú. Maar van dit druivenras worden echter veel verschillende stijlen gevinifiëerd.
Droge wijnen van furmint zijn fris-droog, kruidig en pittig. De zoetere varianten neigen meer naar sappig met peer, marsepein en kaneel.Wijn van de furmint heeft over het algemeen hoge zuren, veel kruidigheid en kracht, met een volle geur van rijpe appels. Na houtrijping ontstaan heerlijke honing-, marsepein- en walnootsmaken.

Naast Hongarije komt hij ook in andere Oost-Europese landen voor. In Oostenrijk - waar het ras mosler heet - is furmint eveneens aangeplant. Daar wordt het vooral voor zoete wijnen gebruikt.

De herkomst van de furmint is niet onbetwist. Hoogstwaarschijnlijk is het een inheems Hongaars ras, maar er zijn ook geluiden dat het ras oorspronkelijk uit Italië zou komen.