Romy Kooij

Wine & Wine Pairing Professional, Wine Writer

Gepubliceerd op 20-03-2015

2015-03-20

Eiswein / Icewine / IJswijn

betekenis & definitie

Eiswein is een van bevroren druiven gemaakte zoete wijn. De druiven worden laat geoogst, bij een temperatuur van minimaal –8 °C en in bevroren toestand geperst. Het druivensap, met een hoge concentratie aan zuren, pectine en natuurlijke suikers, transformeert uiteindelijk in een zuivere, goudgele wijn met een enorme smaaksensatie.

De druiven voor Eiswein worden veel later dan normaal geplukt, aangezien pas bij vorst geoogst kan worden. Wanneer de nachtvorst niet tijdig intreedt, is de kans aanwezig dat de overrijpe druiven door schimmels of slechte weersomstandigheden worden aangetast. Als dat gebeurt is de gehele oogst waardeloos voor Eisweinproductie.

Na de oogst worden de druiven onmiddelijk geperst, waardoor het bevroren water en de schillen achterblijven in de pers. De overgebleven glycerine-achtige vloeistof is intens en geconcentreerd. De vergisting komt door de lage temperatuur traag op gang en duurt extra lang door het hoge suikergehalte.

Voor Eiswein worden laat rijpende rassen gebruikt (minder kans op schimmel), die lang aan de wijnstokken kunnen blijven hangen. Dit zijn meestal witte rassen, zoals de sterke rieslingdruif met zijn hoge zuurgraad. Incidenteel worden blauwe rassen gebruikt, maar deze zijn minder geschikt door hun gevoeligheid voor schimmel en rot.

Kenmerkende aroma’s en smaken van Eiswein zijn gele appel, vijgen, perzik, ananas, sinaasappel en honing. Door zijn unieke verfrissende karakter is Eiswein als aperitief en als dessertwijn geschikt. Het wordt gekoeld geschonken (5 °C - 10°C).
Eiswein is schaars en de productie arbeidsintensief. Het wordt derhalve in halve flesjes (375 ml) verkocht en is niet goedkoop.

Eiswein past goed bij foie gras, schimmelkazen, crème brûlée, appelgebak en amandelen.

In 1846 werd in het Moezelgebied (Duitsland) voor het eerst melding gemaakt van Eisweinproductie. Tegenwoordig wordt dit wijntype ook in Oostenrijk, Scandinavië, de VS en Canada geproduceerd. Door de hoge zuurgraad kan een goede Eiswein decennia bewaard worden.