Romy Kooij

Wine & Wine Pairing Professional, Wine Writer

Gepubliceerd op 27-01-2015

2015-01-27

corvina

betekenis & definitie

De corvina is een Italiaanse blauwe druif die wordt gebruikt als een van de drie belangrijkste druiven voor rode wijn in het Noord-Italiaanse Valpolicella,een gebied boven de stad Verona. Het is een ras dat voornamelijk in de blends (assemblages) voor de verschillende types Valpolicellawijn wordt gebruikt.

Corvina Veronese is samen met de druiven rondinella en de molinara de basis voor wijn uit Valpolicella. Deze druiven moeten minimaal 85% van de wijn uitmaken.

De druiven van de corvina zijn klein met een dikke schil, waardoor er enige bescherming is tegen schimmel en rot. Corvina heeft weinig kleur en relatief weinig tannine, waardoor lichte wijnen worden geproduceerd die jong gedronken moeten worden.
De wijn is aromatisch met tonen van amandelen, kersen en ander rood fruit.

De corvina speelt in de rode wijnen uit de Veneto de grootste rol. Sinds kort blijkt dat de rondinella een nakomeling is van de corvina.

De corvina is op zijn best als hij wordt gebruikt voor wijn die volgens de 'methode appassimento’ is gemaakt.Dat is het proces waarbij de druiven voor een aantal dagen op rieten matten worden gelegd om in te drogen, om zo geconcentreerder sap te creëren.

De specialiteiten van de regio Valpolicella volgens de 'methode appassimento’:
De Amarone della Valpolicella is een droge wijn die gemaakt is van iets ingedroogde blauwe druiven. De wijn is geconcentreerd en rijk van smaak. Zijn naam komt van het Italiaanse woord bitter: amaro.

De Valpolicella Ripasso - de 'kleine' Amarone - is een tussenvorm tussen de gewone Valpolicella en de gedroogde versies. Deze wijn fermenteert op de overgebleven most met de gedroogde druivenschillen van de Amaronewijn, waardoor de Ripasso een extra concentratie meekrijgt.

De Recioto della Valpolicella is een zoete rode wijn van ingedroogde druiven.