Robert Herlaar

Aviation Logistics | Airport Planning & Management

Gepubliceerd op 22-07-2015

2015-07-22

ICAO

betekenis & definitie

Internation Civil Aviation Organization (ICAO) is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. Het stelt als doel het beleid en de standaarden van de internationale luchtvaartindustrie te verbeteren. Het is opgericht in 1947 tijdens de Chicago Convention. Het hoofdkantoor is gevestigd in Montreal, Canada.

ICAO ontwikkelt normen, controleert het naleven van operaties, voert onderzoeken en analyses uit, biedt assistentie aan en creëert luchtvaartcapaciteit door middel van activiteiten in samenhang met de leden en stakeholders. Deze taken variëren van het publiceren van de Standard and Recommended Practices (SARP) en Procedures for Air Navigation Servies (PANS) tot aan het uitvoeren van onderzoeken omtrent het verbeteren van de civiele luchtvaart, luchtvaarttechniek en veiligheidsregelgeving.

Momenteel zijn 191 landen lid van ICAO waarvan bijna elk lid de opgestelde richtlijnen volgt. Om alle activiteiten van de organisatie ook werklijk te realiseren, werkt ICAO samen met de International Air Transport Association (IATA) en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).