Robert Herlaar

Aviation Logistics | Airport Planning & Management

Gepubliceerd op 21-07-2015

2015-07-21

IATA

betekenis & definitie

International Air Transport Association (IATA) is een handelsorganisatie namens de luchtvaartmaatschappijen van de wereld. IATA steunt luchtvaartmaatschappijen, stelt normen en werkt als samenwerkingsorgaan tussen alle maatschappijen. Het is in 1945 opgericht in Havana, Cuba en het hoofdkantoor is momenteel gevestigd in Montreal, Canada.

De handelsorganisatie dient als spreekpunt van de luchtvaartmaatschappijen en vertegenwoordigt bijna de volledige luchtvaartindustrie. IATA wil de drijvende kracht zijn achter waarde creatie en innovatie binnen de luchtvaartindustrie. Eén van de taken is het realiseren van een veilige en economisch voordelige luchtvaartindustrie en het creëren van waarde met de realisatie van duurzame ontwikkelingen en verbindingen.

Momenteel zijn 256 luchtvaartmaatschappijen uit 117 landen lid van IATA. Dit betekent dat 83% van alle vluchtbewegingen over de wereld onder IATA valt. Daarnaast heeft IATA alle luchtvaartmaatschappijen een 2-letterige code toegewezen en alle luchthavens een 3-letterige code. Deze codes worden veelvuldig gebruikt in systemen van de luchtvaartindustrie en is van toegevoegde waarde omtrent snelle communicatie. Voorbeelden van codes zijn Amsterdam Airport Schiphol als 'AMS' en KLM als 'KL'.