Rob Marrevee

Creatief talkshow host Talent First

Gepubliceerd op 12-04-2017

2017-04-12

Moed

betekenis & definitie

Ondanks angst en weerstand die je voelt datgene doen waartoe je geroepen wordt.

Moed houdt het midden tussen angst en roekeloosheid.
Moed heeft te maken met het aangaan van de confrontatie (op een opbouwende manier). Op je werk en in privé- situaties.
Vaak gaat het om gevoelige kwesties en als je die echt wilt aangaan, kan dat pijnlijk zijn. Je moet er een enorme drempel voor over.
Of je denkt dat het voor de ander te pijnlijk zal zijn (wat misschien helemaal niet waar is!), en grijpt dat als reden aan om ‘het maar te laten zitten’. Of je kiest voor ‘de aanval is de beste verdediging’ en gaat er roekeloos ‘met gestrekt been’ in (om de uitersten scherp neer te zetten).

Het getuigt van moed om die angst, weifeling of onbezonnenheid te onderkennen en goed in te schatten. Er kan een goede reden zijn voor terughoudendheid of juist voor heel direct optreden. Maar of het echt functioneel is? Daar kom je achter wanneer je het voor jezelf evalueert, en je je zwakheden, disfunctionele gedrag, falen en schaduwkanten onder ogen ziet. Dat draagt bij aan een realistisch zelfbeeld en een wezenlijk zelfvertrouwen om het een volgende keer effectiever aan te pakken.

Zelfinzicht
Er is durf voor nodig om zo je eigen leiderschap verder te ontwikkelen. Een leider onderscheidt zich niet meer door veel te weten en veel te kunnen. Ook ambitie is niet meer genoeg. Tegenwoordig onderscheidt een leider zich doordat hij zichzelf onder ogen kan zien en vanuit zelfinzicht kan handelen. Praten over het onderwerp Moed blijft niettemin lastig voor veel mensen.

Bronvermelding