Richard Otten

Eigenaar van Blogs4Travel

Gepubliceerd op 31-07-2017

2017-07-31

Camping

betekenis & definitie

Een camping of kampeerterrein is een afgeschermde plek met voorzieningen waar vakantiegangers kunnen kamperen met een tent, vouwwagen, caravan, camper, glamping accommodatie of in een mobile home

De camping bestaat vaak uit meerdere staanplaatsen die gescheiden zijn door vegetatie. Daarnaast zijn er op campings faciliteiten zoals een sanitairgebouw, receptiegebouw, campingwinkel, wasgelegenheid, animatiewerk / animatieteam en bar of restaurant aanwezig. Afhankelijk van de grootte en niveau van de camping zijn er meer of minder faciliteiten aanwezig.

Er zijn ook campings waarbij de faciliteiten minimaal zijn, zoals een boerencamping of een natuurcamping. Het tegenovergestelde bestaat ook, waarbij de camping qua grootte, serviceniveau en faciliteiten veel meer weg heeft van een vakantiepark of hotel. Daarnaast is Glamping een trend, waarbij de accommodaties in een bijzondere of luxere manier dan normaal worden aangeboden. Het woord Glamping is samentrekking van de woorden Glamorous en Camping.

Het kamperen is ontstaan vanuit de behoefte om de natuur op te zoeken en op een relatief eenvoudige manier een vakantie door te brengen. Daarbij is een camping vaak gesitueerd op een bijzondere locatie, zoals een meer, zee, bos of een toeristische attractie.

Hierdoor werden campings in de vorige eeuw een populaire plek om de vakantie door te brengen, zeker voor Nederlanders die bekend staan als een kampeervolk en er op uit trekken naar landen als Italië en Frankrijk.

De campingwereld is door de jaren heen steeds professioneler geworden. Zo zijn er partijen (Tour Operators) die zich toeleggen op het aanbieden van kampeervakanties en zijn veel campings inmiddels verenigd of aangesloten bij groepen, ketens of ze zijn vermeld in een overkoepelde gids of internetportaal.

In Nederland zijn veel campings aangesloten bij de brancheorganisatie RECRON die als belangenbehartiger voor de campingsector optreedt.