Renske Bakker Schut

Student aan Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 29-09-2015

Bevrijdingsfestival Overijssel

betekenis & definitie

Bevrijdingsfestival Overijssel is het grootste bevrijdingsfestival van Nederland. Het vindt elk jaar plaats op 5 mei in Zwolle en trekt gemiddeld 130.000 bezoekers. Er wordt gevierd dat Nederland in 1945 werd bevrijd van de Duitse bezetting. Dit festival draait niet alleen om muziek, er wordt ook stilgestaan bij onze vrijheid.

Het festival wordt georganiseerd door Niek van der Sprong Culturele Producties en er werken elk jaar ruim 800 vrijwilligers aan mee om het tot een succes te maken. Al maanden van te voren wordt er gewerkt aan de organisatie en op 30 april start de opbouw van het festival in het Wezenlandenpark. Vijf dagen lang wordt er hard gewerkt om de stroom aan te leggen, de dranghekken op hun plek te zetten, de podia op te bouwen, het kinderplein te decoreren, enzovoorts enzovoorts.

Afgelopen jaar was het de 25e editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel èn was het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd; een bijzondere editie. Niek van der Sprong kreeg een erepenning uitgereikt van Henk Jan Meijer, de burgemeester van Zwolle, als blijk van waardering voor zijn jarenlange verdiensten voor de stad Zwolle. Naast het bevrijdingsfestival organiseert hij ook al jaren diverse andere culturele activiteiten in Zwolle, zoals het Stadsfestival en festival ZwArt.

Tijdens het festival is er voor iedereen iets te doen. Zo zijn er verschillende podia waar bekende en minder bekende artiesten optreden, staat er een reuzenrad en is er een dansvloer. Kinderen kunnen terecht op het kinderplein, waar theatervoorstellingen worden gespeeld en spelletjes worden georganiseerd. Daarnaast kunnen bezoekers een Vrijheidscollege bijwonen waarin democratie centraal staat en is er het 5 voor 5 moment, waarop er op het hoofdpodium van alle bevrijdingsfestivals in Nederland stil wordt gestaan bij onze vrijheid.