Remco Dijkstra

Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Gepubliceerd op 14-04-2015

2015-04-14

Duurzaamheid

betekenis & definitie

Duurzaamheid is de balans tussen een goede omgang met het milieu en natuurlijke hulpbronnen enerzijds en economische activiteit anderzijds, zodanig dat mensen niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst in een schone en prettige omgeving kunnen leven.

Met duurzaamheid streeft men naar zo schoon mogelijke lucht, water en bodem. Dit betekent ook dat de mensheid zuinig om moet gaan met de natuurlijke grondstoffen en hulpbronnen, om te voorkomen dat deze uitgeput raken.

Om duurzamer te leven, zijn innovaties en nieuwe technologieën nodig. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat auto’s steeds minder uitstoten en afval steeds meer kan worden gerecycled, waardoor uiteindelijk minder natuurlijke grondstoffen nodig zijn. Alleen dan wordt de leefomgeving nog schoner en raken natuurlijke grondstoffen niet uitgeput.

Kortom, duurzaamheid kijkt naar de huidige behoefte die de mensen op de aarde hebben en hoe dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat de mensen, het milieu of de economie in gevaar komen.