Zionisme betekenis & definitie

Zionisme is het streven naar een onafhankelijk staat in Palestina voor het Joodse volk. Het zionisme is gedurende de jaren uitgegroeid tot zowel een politieke als culturele stroming.

De term zionisme verwijst naar de berg Zion, waarmee Jeruzalem wordt bedoeld. De term werd in 1890 voor het eerste gebruikt maar het gemis van Zion bestaat al sinds de tijd van het Babylonische ballingschop in 586 voor Christus. In de negentiende eeuw groeide het zionisme. Dit kwam omdat de inburgering van Joden in Europa niet vlekkeloos verliep. Zij konden niet echt iets betekenen voor de economie in Europese landen. Hierdoor groeide ook het antisemitisme in West-Europa, waardoor de Joden sterk verlangden naar een eigen staat en de groei van het zionisme toenam.
Op 14 mei 1948 riepen de Joden de staat Israël uit tot hun staat en daarmee zou het doel van de zionisten bereikt moeten zijn. Daarom wordt het zionisme tegenwoordig vooral gezien als een term die als pro-Israël of pro-Joods kan worden aangeduid. Zionistische bewegingen proberen tot op de dag van vandaag zo veel mogelijk Joden naar Israël te laten emigreren zodat er een nog grotere Joodse staat ontstaat.