Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 10-04-2015

Wolfgang Amadeus Mozart

betekenis & definitie

Wolfgang Amadeus Mozart, echte naam Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart (1756-1791) was een Oostenrijks componist van klassieke muziek. Door velen wordt hij gezien als een muzikaal wonderkind en één van de grootste componisten aller tijden.

De in Salzburg geboren Mozart maakte op jonge leeftijd tijdens een rondreis door Europa kennis met de belangrijkste en grootste muzikale talenten van zijn tijd. Op 17-jarige leeftijd werd hij benoemd tot kapelmeester, maar hij weigerde deze functie aan te nemen en verliet Salzburg. Na een weinig succesvolle rondreis door Duitsland en naar Parijs keerde hij terug naar Salzburg, maar na een verslechterde relatie met zijn overste, de strenge graaf van Colloredo, diende hij zijn ontslag in. Hij vestigde zich vervolgens in Wenen en trouwde met Konstanze Weber. Tijdens deze zware periode in Wenen, gekenmerkt door hoge schulden en ziekte, componeerde hij enkele meesterwerken. Zijn laatst geschreven partituur is het Requiem, een treurzang die hij nooit heeft voltooid. Mozart overleed in Wenen op 35-jarige leeftijd en werd begraven in een massagraf.
Tijdens zijn korte leven heeft Mozart ongeveer 700 opusnummers gecomponeerd. De componisten Ludwig van Beethoven en Johannes Brahms zijn later door het werk van Mozart beïnvloed.