Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 10-04-2015

Wodan

betekenis & definitie

Wodan is een Oudgermaanse god die door West-Germaanse stammen werd vereerd. Door de Romeinen werd hij gelijkgesteld aan Mercurius.

Dit blijkt uit het woord woensdag, dat in het Latijn "dies Mercurii" betekent.De gelijkstelling aan Mercurius kan berusten op het karakter van Wodan als zwervende god, die dus geen vaste woonplaats heeft. Hierdoor kon hij als god van de kooplieden gelden. Wat men weet van de Noorse oppergod Odin, kan niet zonder meer allemaal gelijk gesteld worden aan Wodan. De godenfiguren maken in Scandinavië een eigen ontwikkeling door. Wodan is in zijn oorsprong een dodengeest en hij wordt beschouwd als dodendemon.

Hij is bekend als stamvader van de koningen van de koningen der Goten, Longobarden en Angelsaksen. Vooral in Engeland is hij bij de Germaanse stammen vereerd. Op het vasteland is zijn verering aangetoond bij Saksen, Friezen en Nederfranken en later ook bij Alamannen en Zwaben. Dit blijkt uit plaatsnamen als Woensdrecht, Wednesfield en Wodensberg. Alsmede blijkt het uit een enkele runeninscriptie, de gesp van Nordendorf, en uit toverformulieren, zoals de Merseburger toverspreuk en uit stamsagen en stambomen van Germaanse volken en hun koningen. De aard van zijn verering was het brengen van offers die gepaard gingen met feesten en eten.