Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 03-03-2016

Welvaartsziekten

betekenis & definitie

Welvaartsziekten zijn ziekten en aandoeningen die kenmerkend zijn voor een welvarende levensstijl zoals in veel westerse landen gebruikelijk is. Door een sterk gestegen levensstandaard en door nieuwe eetpatronen en leefstijlen, sterven steeds meer mensen aan de indirecte gevolgen van welvaartsziekten.

In Nederland en andere westerse landen sterven steeds meer mensen per jaar aan de gevolgen van welvaartsziekten. Deze welvaartsziekten worden veroorzaakt door een leefstijl die wordt gekenmerkt door overvloed en een hoge levensverwachting. Mensen met welvaartsziekten eten vaak te veel, bewegen te weinig of hebben een ongezonde levensstijl, zoals overmatig alcoholgebruik en roken. Niet alleen is de overvloed van eten en drinken een belangrijke oorzaak van welvaartsziekten, ook de samenstelling van dit eten en drinken draagt er aan bij. Zo is veel eten tegenwoordig suikerrijk, erg zout en kunnen er kunstmatige stoffen in zitten in die op lange termijn niet goed zijn voor de gezondheid van een mens.

Bekende welvaartsziekten zijn kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Deze ziekten sluiten elkaar niet uit, iemand met overgewicht heeft ook een hogere kans op hart- en vaatziekten, en zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 140.000 doden per jaar in Nederland. Naast deze fysieke aandoeningen, wordt tegenwoordig ook stress gezien als een welvaartsziekte. Door hoge prestatiedruk en gebrek aan tijd komen mensen in de stress, wat in sommige gevallen zeer nare gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld een depressie.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, komen welvaartsziekten ook veel voor in lage- en middeninkomenslanden. Dit ligt onder andere ten grondslag aan de fastfoodketens en dergelijke die tegenwoordig ook in deze landen filialen hebben, waardoor de slechte eetgewoonten die hieruit voort kunnen komen ook in deze landen steeds meer een probleem wordt.