Wasvoorschrift betekenis & definitie

Een wasvoorschrift is een labeltje dat meestal in kleding is genaaid en waarop staat vermeld hoe de desbetreffende kleding gewassen moet worden.

Op het wasvoorschrift staan meestal verschillende symbolen die verwijzen naar de manier waarop de kleding gewassen, gedroogd of gestreken dient te worden. Er bestaan verschillende soorten wasvoorschriften maar de Europese symbolen worden als internationale standaard gebruikt. Toch wordt er in Canada en de Verenigde Staten in sommige gevallen gebruik gemaakt van andere symbolen.
Het wasvoorschrift werd in 1957 geïntroduceerd door de Vereniging Textieletikettering voor Was- en Strijkbehandeling. Samen met het wasvoorschrift werd er een speciaal boekje gemaakt waarin de symbolen werden uitgelegd. Het wasvoorschrift was vooral bedoeld voor huisvrouwen en leerlingen aan de nijverheidsschool omdat er steeds meer nieuwe, moderne stoffen werden gebruikt in kleding. Hierdoor was het voor veel vrouwen onduidelijk hoe ze de kleding het beste konden wassen.
Voor veel mensen wekt het wasvoorschrift ook veel irritatie op en veroorzaakt het jeuk. Het is dan ook gemakkelijk om het wasvoorschrift uit de kleding te knippen, maar daarmee schiet het wasvoorschrift zijn doel wel voorbij.

Gepubliceerd op 08-04-2015