Wasbeer betekenis & definitie

Een wasbeer is een roofdier dat in (Noord)-Amerika en Noord-Europa voorkomt. De beren behoren tot de familie 'kleine beren'. De dieren zijn te herkennen aan het 'zwarte masker' en de lange zwart-witte geringde staart. De Latijnse naam voor de soort is 'procyon lotor'.

De beestjes leven voornamelijk in loof- en gemengd bos. Als alleseters is hun voedsel erg divers. Er staan muizen, vogels, eieren, insecten en vis op het menu. Ze plunderen echter ook landbouwgewassen en vruchten. Wasbeertjes komen ook in bewoond gebied voor, waar ze hun voedsel uit vuilnisbakken halen. Overdag slaapt de wasbeer meestal in een (boom)hol. In de nacht en de schemering zijn ze actief.
Oorspronkelijk kwamen de beesten alleen in Noord-Amerika voor, maar sinds het midden van de 20ste eeuw kunnen we ze ook in Noord-Europa en Nederland spotten. Vermoedelijk zijn de beesten uit pelsfokkerijen ontsnapt of opzettelijk vrijgelaten. De soort breidt zich langzaam uit.
Wasberen zijn tussen de 40-70 cm lang. Ze wegen tussen de 5 en 10 kg.

Gepubliceerd op 13-04-2015