Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Vlad Dracula

betekenis & definitie

Vlad Dracula (1431-1476), beter bekent als Graaf Dracula, was voivode van Wallachije. Hij verzette zich sterk tegen de uitbreiding van het Ottomaanse rijk. Veel mensen zullen de naam graaf Dracula herkennen van het boek 'Dracula' van Bram Stoker, een boek over een bloeddorstige vampier.

Bram Stoker heeft waarschijnlijk de naam van zijn beroemde karakter op Vlad Dracula gebaseerd. De echte Dracula werd op twaalfjarige leeftijd door zijn vader aan de Ottomaanse leider gegeven als gijzelaar. Dit deed zijn vader om de banden met het Ottomaanse rijk goed te houden. Wanneer Vlad Dracula achttien is krijgt hij het bericht dat zijn vader en broer in Wallachije door edellieden zijn gedood. De sultan, de Ottomaanse leider, wil dat Dracula teruggaat om de macht te grijpen. Vlad Dracula is het hier niet mee eens en zint op wraak. Hij doodt de edellieden uit Wallachije door ze te spietsen. Ook voert Dracula een schrikbewind over zijn eigen bevolking. Deze verhalen bereiken het Ottomaanse Rijk. Wanneer de Ottomanen aanvallen moet Vlad Dracula noodgedwongen naar Hongarije vluchten. Zijn reputatie doet hem geen goed. In eerste instantie belandt hij in de gevangenis. Uiteindelijk sluit Vlad Dracula een deal en moet hij de Hongaarse koning steunen in de strijd tegen het Ottomaanse leger. Dracula heeft in zijn leven namelijk een grote afkeer tegen het Ottomaanse Rijk gekregen. Uiteindelijk sterft Dracula tijdens de gevechten. Er heerst veel legendevorming rond de veldslagen die Dracula gevochten heeft.
Het graf van graaf Dracula wordt ieder jaar nog goed bezocht. Al zullen sommige toeristen niet voor Vlad de Spietser komen, maar voor de Dracula van Bram Stoker.