Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Victor Hugo

betekenis & definitie

Victor Marie Hugo (1802-1885) was een Franse schrijver en dichter. Met zijn werk hoopte hij altijd een debat op te roepen. Tevens verkondigde Hugo graag zijn politieke denkbeelden in toespraken.

Victor Hugo streefde naar maatschappelijke verandering. In zijn werken stelde hij sociale ongelijkheid flink aan de kaak. Ook uitte hij zijn afkeer over de doodstraf en het gebruik van geweld. Hij schreef politieke teksten en hield toespraken om zijn ideeën te verkondigen. In 1851 riep hij mensen op om tot opstand te komen tegen Napoleon III. Hij was sterk tegen de anarchie.
In zijn toespraken verkondigde Hugo ook zijn toekomstbeeld van een Verenigde Staten van Europa. In zijn tijd was dit een absurd idee, omdat Frankrijk en Duitsland vijanden waren. Hugo was voor universele vrede.
Bekende werken van Victor Hugo zijn: Les Misérables (1862) en Notre-Dame de Paris (1831, de klokkenluider van de Notre Dame). Er zijn films, musicals, maar ook opera's die gebaseerd zijn op het werk van Hugo. Hij schreef zowel romans, gedichten, essays als toneelstukken.