Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 15-09-2016

Vegetariër

betekenis & definitie

Een vegetariër is iemand die geen vlees of vis eet, meestal vanuit principiële redenen.

Vegetariërs eten per definitie geen producten van gedode dieren. Zij eten dus geen vlees, vis en ook geen producten zoals gelatine en kaas.

Er zijn verschillende soorten vegetariërs. Mensen die vlees maar wel vis eten, worden ook wel pescotariër of semi-vegetariërs genoemd. Mensen die geen gevogelte eten, zijn pollotariër. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten eten (zoals melk en honing), en ook geen dierlijke producten gebruiken (zoals wol en leer) zijn veganisten.

Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, eten vegetariërs plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten en noten. Soms is dit aangevuld met vegetarische dierlijke producten zoals eieren en zuivel. Het eerste deel van de term vegetarisme is dan ook afgeleid van het Engelse woord vegetable, wat ‘groente’ betekent.

Mensen kiezen vaak vanuit ethische of religieuze overwegingen om vegetariër te zijn. Maar ook de gezondheid en het milieu kunnen een grote rol spelen in de overweging.